*** Vrijwilligers gevraagd! Ben jij gek op dieren en wil je ze graag verzorgen maar je wil geen huisdieren ?????? Klik dan hier! ***

  Cavia
| |
 

Cavia

Een cavia is een knaagdier met een mollige,gedrongen bouw. Hij is 22-35 cm. lang.Vrouwtjes ( zeugjes ) wegen 600-1100 gram, mannetjes( beertjes) 900-1800 gram.Ze hebben een hele korte hals en geen zichtbare staart , hoewel ze wel staartwervels hebben.

De cavia is een teenganger , aan de voorvoetjes heeft hij 4 en aan de achtervoetjes 3 tenen.
Er zijn verschillende soorten cavia’s : kortharige, lang harige(vacht van wel 15 cm of langer) en borstelharige (met kruinen zodat het haar alle kanten op staat).

De cavia heeft in de boven- en onderkaak 2 knaag- of snijtanden. De snijtanden groeien steeds door en moeten door het knagen afslijten. Hij heeft kleine kale oortjes , en een zeer goed gehoor ze weten bijvoorbeeld precies wanneer het eten klaargemaakt word doordat de koelkast opengaat of iets dergelijks. Hij kan ook goed kleuren onderscheiden.

De neus is ook al vele malen beter ontwikkeld dan de onze, hij kan bijvoorbeeld geuren ruiken die 100 tot 1000 maal zwakker zijn dan de geuren die wij kunnen ruiken.


Aan het eten stelt de cavia ook niet te veel eisen.
Als de cavia regelmatig vers voer, hard voer en krachtvoer krijgt dan is dat voldoende.

  • Vers voer is bijvoorbeeld alle soorten gras, vruchten, groenten, wortels.
  • Droog voer is bijvoorbeeld hooi (daar verstoppen ze zich ook graag in).
  • Krachtvoer is bijvoorbeeld tarwe, haver, maïs, pinda’s en zonnebloemzaad.
  • De cavia drinkt niet veel maar heeft natuurlijk wel vocht nodig.

Updated: 26 april 2009
 
  Site To Edit Website Beheer SysteemBROSIS IT diensten b.v.