*** Vrijwilligers gevraagd! Ben jij gek op dieren en wil je ze graag verzorgen maar je wil geen huisdieren ?????? Klik dan hier! ***

  Konijnen
| |
 

Konijnen

Buitenkonijnen  

Op de boerderij hebben we ook een stel konijnen lopen. De konijnen die binnen in hokken zitten zijn de enigste konijnen die ook werkelijk van ons zijn. De konijnen die buiten lopen zijn niet van ons ontsnapt of zoiets dergelijks. Wat buiten eens begon met 1 dumpkonijn heeft zich uigebreid tot soms wel een stuk of 40 konijnen, die zich allemaal weer voortplanten. Veel mensen vinden het er leuk uitzien, konijnen die lekker los en vrij in het weiland huppelen. Ze veroorzaken echter veel vervelende kuilen in de weilanden, waar ,mens en dier zich lelijk in kan verstappen. Ook met het paardrijden is het vervelend. Je moet telkens goed op de kuilen letten en rekening houden waar je kunt rijden. Helaas is er niet veel aan te doen.                                     

Fretteur

Eens in de zoveel tijd komt er een fretteur die bij alle holen hokjes neerzet en vervolgens een fret in de holen los laat. Deze fret is een natuurlijke vijand van konijnen, maar heeft een muilkorfje om zodat hij de konijnen nooit kan verwonden of aanvallen. De fret jaagt de konijnen hun holen uit, de konijnen rennen recht de hokjes in, die automatisch dichtvallen. De gevangen konijnen worden meegenomen en op een andere plaatst weer uitgezet, waar ze geen last veroorzaken en gewoon lekker hun gang kunnen gaan. Op deze manier worden een heel aantal konijnen gevangen, maar er blijven natuurlijk ook een heleboel konijnen als er een hol over het hoofd is gezien of die zich buiten het hek hebben verstopt, maar zo kunnen we de hoeveelheid konijnen tot op een bepaalde hoogte wel beperken.

De konijnen binnen

Binnen hebben we enkele konijnen van ons zelf zitten, meestal een stuk of 3/4. Dat zijn allemaal vrouwtjes zodat ze niet het hele jaar blijven doorjongen. De konijnen krijgen 's ochtends biks te eten en hooi, 's middags krijgen de konijnen groente en fruit, voor de nodige vitamines. Ze krijgen vanalles te eten: o.a. appels,wortelen,bloemkool,broccoli wat telkens weer varieert.                       
Een paar keer per jaar laten we een konijn/konijnen dekken, omdat jonge konijnen natuurlijk heel leuk zijn voor de bezoekers en voor ons zelf. Als ze ongeveer 2 maand zijn, moeten we het geslacht bepalen wat niet altijd even makkelijk is bij zulke jonge beestjes. Dan maken we ook een selectie wat we houden en welke niet, de overgebleven konijnen worden dan weer verkocht aan mensen die graag een konijn willen hebben.

Jongen  
                                                                                     
Konijnen zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 3-6 maanden, afhankelijk van het ras. Voedsters worden eerder geslachtsrijp dan rammen. Het is niet verstandig een voedster te laten dekken als ze nog niet volgroeid is (voor het eerste jaar).

De draagtijd van een konijn is 29-33 dagen en er worden 4-10 jongen geboren. Bij dwergkonijnen zijn de nestjes over het algemeen kleiner. Jonge konijnen worden doof, blind en kaal geboren (nestblijvers).
Na 10 dagen gaan de oogjes open en na 14 dagen gaan de oren overeind staan. Ze zogen ongeveer 4 tot 6 weken maar eten na een aantal weken al snel mee. Na 8 weken kunnen de jongen bij de moeder vandaan gehaald worden.
Geslachtsbepaling is bij jonge konijnen een moeilijke zaak. Vanaf 8-10 weken is het, zeker met vergelijking met verschillende geslachten, pas mogelijk. Rammen kunnen vanaf 5 maanden gecastreerd worden.

Gedrag   
                                                                                        

Over het gedrag van konijnen is niet heel veel bekend. Konijnen stampen met hun achterpoten als ze zich bedreigt voelen of bang zijn. Ze likken elkaar als vriendschapsteken. Sommige konijnen vegen ook met hun kin langs voorwerpen, om hun geur af te geven en zo dus te laten zien dat, dat hun gebied en territorium is. Vooral *voedsters kunnen nogal sterk op hun territorium gericht zijn. Vooral tijdens het pakken van de etensbak kan ze dan grommend op de handen afkomen. Ten onrechte wordt dan vaak gedacht dat het konijn vals is.

*Een mannetjes konijn word een ram genoemd, en een vrouwtjes konijn een voedste

Soorten   
                                                                                   

Tamme konijnen zijn ontstaan uit wilde konijnen. Soms werden konijnen gehouden om de vacht en soms om het vlees. Nog later werd het konijn vooral een gezelschapsdier. Door fokken zijn een hele reeks formaten, vormen, kleuren en vachttypes ontstaan. Konijnen variėren in gewicht van ongeveer 1 kg tot wel 9 kg. Er zijn 47 konijnenrassen, verdeeld in vijf groepen:

  • grote rassen (max. 9 kg), zoals Vlaamse Reus, Franse Hangoor, Lotharingen
  • middenslag (max. 5 kg), zoals Witte Nieuw-Zeelander, Grote Chinchilla
  • kleine rassen (max. 3 kg), zoals Hollander, Kleine Chinchilla, Rus
  • dwergrassen (± 1 kg), zoals Pooltje, Kleurdwerg, Hangoordwerg
  • rassen met bijzondere vacht, zoals Rex, Angora, Satijn, Voskonijn   

 

 

 

 

 

Dit is geschreven en samengesteld door J.Aartsma


Updated: 26 april 2009
 
  Site To Edit Website Beheer SysteemBROSIS IT diensten b.v.