*** Vrijwilligers gevraagd! Ben jij gek op dieren en wil je ze graag verzorgen maar je wil geen huisdieren ?????? Klik dan hier! ***

  Paarden
| |
 

Shetland Pony

De Shetland-pony komt oorspronkelijk uit Noord Schotland, Shetland en Orkney Islands. De stokmaat is maximaal 1,10 m. Shetlanders met een stokmaat onder de 86 cm worden mini Shetlanders genoemd. Ze komen in een uitgebreid kleurenpatroon voor, waaronder veel bonte pony’s.

Zwart en donker bruin komen echter het meeste voor. Shetlanders zijn bijzonder vriendelijk en rustig, en daarom ideaal als kinderpony. Ze zijn bovendien intelligent en daarom gemakkelijk te beleren. De Shetlander is het sterkste paard van alle rassen, hij kan twee maal zijn eigen gewicht trekken. Dat is iets wat een gewone koudbloed nooit zal kunnen. Deze pony behoort tot een oud ras er zijn overblijfselen gevonden die dateren uit 500 v Chr. Ook is deze pony winterhard hij kan dus goed tegen barre omstandigheden. Vroeger werd deze pony gebruikt voor de lichtere werkzaamheden op agrarische bedrijven maar ook als pitpony in de kolenmijnen.

Nu hebben wij op de Buurtboerderij nog een paard lopen en men zegt dat het een Appaloosa is echter hiervan ben ik niet helemaal overtuigd . Desalniettemin hieronder toch iets over dit paard. 

Appaloosa

De Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de Palouse rivier, in het noorden van de Verenigde Staten. Tegenwoordig worden ze gefokt in de westelijke staten van de Verenigde staten en Canada met name door de Cree Indianen. De stokmaat is 1,45 en 1,55 m.

Er bestaan in feite vijf kleuren onder de Appaloosa’s ; 

  • Leopard = Witte huid met donkere vlekken over het hele lichaam.
  • Few-spot = Geheel wit met slechts enkele donkere vlekken (dit type zou dus bij ons lopen).
  • Snowflake = Donkere huid met lichte vlekken over het gehele lichaam.
  • Blanket = Donker met een witte “deken” over de achterhand en hierop wel of geen vlekken.
  • Roan = Stekelharig met of zonder deken.  

Appaloosa’s hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn bovendien rustig en gehard. Ze zijn gewillig en goedaardig.

De Appaloosa is een populair westernpaard en word gebruikt voor alle vormen van western rijden. Zijn vriendelijke karakter maakt de Appaloosa bijzonder geschikt als betrouwbaar rijpaard. Ook is dit paard een waar springtalent.


Updated: 17 december 2008
 
  Site To Edit Website Beheer SysteemBROSIS IT diensten b.v.